sjang en carolineWij hebben met ons gezin 6 jaar op verschillende plekken in de wereld gewoond, waaronder in Scandinavië. In Denemarken is Sjang in 2006 in aanraking gekomen met de bouw van lemen kachels. Na eerst experimentele ovens te hebben leren bouwen op Friland, een ecovillage vlakbij Århus, bood de Jysk Ovnsetter Laug, een samenwerkingsverband van ovenbouwers in Jutland (http://www.finskemasseovne.dk), hem opleiding en werk aan als ovenbouwer, een kans die hij met beide handen aangegrepen heeft.

Daarnaast raakte Sjang betrokken bij de bouw van strobalen huizen, en is vervolgens gevraagd om een ecologische bouw opleiding op te zetten in Noorwegen, waar we de laatste 3 jaar hebben gewoond. Ook heeft Sjang een aantal jaar hout gestookte cv kachels geproduceerd en geïnstalleerd, in combinatie met zonneboilers.

We hebben altijd iets met vuur gehad. Als het maar even kan wordt het vuur opgestookt. ’s Winters in de kachel en in de zomer buiten om er op te koken, er om heen te zitten en elkaar verhalen te vertellen. Maar het innerlijk vuur vinden we minstens zo belangrijk. Het is voor ons essentieel dat we van ons werk houden, dit is voor ons de enige manier om het met plezier en volle overtuiging te kunnen doen.

Wat Sjang zo mooi aan het ontwerpen, bouwen van kachels en het geven van workshops vindt, is dat hij een bijdrage kan leveren aan een beter milieu, de lokale economie en niet in de laatste plaats aan een stukje geluk. Uit een wetenschappelijk onderzoek in Finland blijkt dat gezinnen met een finoven gelukkiger zijn dan de gezinnen die een gewone CV in huis hebben. Met een leemkachel krijgt een huis een warm hart.

Caroline houdt ervan om mensen te ontmoeten, zij onderhoudt de contacten en is daarom ook het eerste aanspreekpunt als er vragen zijn.

Vuur & Leem is een netwerkorganisatie waarin we de juiste mensen uit ons uitgebreide netwerk bij elkaar zoeken om een opdracht uit te voeren.