Finoven prijs indicatie

Warmtewisselaar

Onze rocket leemkachels lenen zich uitstekend voor het toepassen van een warmtewisselaar voor verwarming en warm tapwater. Wij gebruiken hiervoor 2 types. Oorspronkelijk monteerden we alleen de vlambuis warmtewisselaar, waarin de rookgassen door een stalen bak met buizen worden gevoerd.

Tegenwoordig gebruiken we vaak een koperen buizen warmtewisselaar die wij monteren tussen de kern en de buitenmantel. Dit type heeft een maximale capaciteit van ongeveer 100 m2 vloerverwarming en tapwater voor 2-4 personen. Wij informeren u graag over de mogelijkheden en de kosten.

Finoven Kleuren en afwerkingen

Vuur&Leem werkt samen met Tierrafino als het om finishes gaat. Tierrafino biedt al sinds 1992 leemproducten aan en heeft een groot assortiment van finishes die we onze klanten niet willen onthouden. Wij raden met name de zachte kleuren in de serie Duro en de rustieke T-paint aan.
Ook hebben wij samen met Tierrafino acht speciale afwerkingen ontwikkeld, die ieder iets bijzonders aan uw kachel toevoegen.


Voor kachels die in een modern interieur komen te staan hebben we een kleine, maar zeer fijne, collectie leemfinishes ontwikkeld. Deze kunt u bekijken op de info ochtenden die bij ons plaatsvinden.

Met bijna 90 tinten is de keuze in de serie Duro zeer groot. De Duro finish kan zowel gepleisterd als geverfd worden. Moeilijk om te kiezen? Voor 10 euro kunt u een monster bestellen bij Tierrafino.
Meer weten over Duro?

Door de toevoeging van speciaal zand geeft T-paint uw kachel een structuur die aards en decoratief is. T-paint is gemakkelijk te verwerken en in vele tinten verkrijgbaar. Indien gewenst kunt u monsters bestellen bij Tierrafino.
Meer weten over T-paint?

Zit er niet bij wat u zoekt? Of bent u eigenzinnig en creatief? Dan kunt u bijvoorbeeld zelf een finish maken met de pigmenten en toevoegingen van Tierrafino. Sommige klanten werken de kachel af met aarde uit hun eigen tuin, of nemen een kunstenaar in dienst. Er is van alles mogelijk!

Leemkachel planner

1
2
3
4
5
6
1

Een leemkachel weegt meestal tussen de 2000 en 4500 kg. De fundering en de vloer moeten dit kunnen dragen.

2

Hoe centraler de positie van de leemkachel in het huis is, hoe beter.

3

De grootte van de leemkachel bepaalt de hoeveelheid warmte die afgegeven wordt.

4

Ventilatie is belangrijk voor het goed en veilig functioneren van de leemkachel.

5

Ventilatie is belangrijk voor het goed en veilig functioneren van de leemkachel.

6

De schoorsteen is de motor van de leemkachel en wij adviseren een minimale lengte van 5 meter vanaf vloerniveau.

Fundering (1)
Een finoven of leemkachel weegt meestal tussen de 2000 en 4500 kg. De fundering en de vloer moeten dit kunnen dragen. Als er een betonvloer op zand ligt is dit vaak al sterk genoeg om de kachel te dragen, of is alleen het storten van een gewapende betonplaat op de vloer voldoende. Als er een kruipruimte of een kelder onder de vloer zit, is het opbouwen van een steunmuur in deze ruimte onder de kachel vaak noodzakelijk. Bij een woning waaronder geheid is zal een aannemer of constructeur moeten kijken of het mogelijk is de leemkachel te plaatsen. Bij twijfel is het altijd goed om een lokale aannemer of constructeur om advies te vragen.

Positie (2)
Leemkachel-planner-positieHoe centraler de positie van de leemkachel in het huis is, hoe beter. Positie 1 heeft daarom in het bijgevoegde voorbeeld van een plattegrond van een huis de voorkeur. De achterkant van de kachel kan dan ook nog de keuken mee helpen verwarmen. Positie 2 en 3 zijn ook prima. Als de kachel hierbij tegen een buitenmuur wordt aangebouwd brengen we isolatie tussen de muur en de leemkachel aan om warmteverliezen te beperken, hierbij moet rekening gehouden worden met een extra diepte van ongeveer 5 cm.

Grootte (3)

De grootte van de leemkachel bepaalt de hoeveelheid warmte die afgegeven wordt. De muren van een leemkachel worden niet zo heet, tot maximaal 60-70 graden Celsius, en geven een zachte stralingswarmte af van ongeveer 400-500 Watt per m2. Om voldoende warmte te geven heeft een leemkachel minimale afmetingen nodig van 60-90 cm diepte, 90-120 cm breedte en een hoogte vanaf 160 cm. De meeste leemkachels die we bouwen hebben een stralend oppervlakte tussen de 6-8 m2.

Ventilatie (4+5)
Ventilatie is belangrijk voor het goed en veilig functioneren van de leemkachel. Een leemkachel heeft lucht nodig voor de verbranding. De lucht kan uit de ruimte gehaald worden waarin de kachel staat of via buizen (diameter 16-20 cm) onder de grond direct naar de kachel geleid worden. Bij nieuwbouw wordt steeds vaker gekozen voor directe lucht van buiten, in bestaande bouw is dit meestal niet mogelijk en zorgen onze klanten er middels ventilatieroosters (luchtdoorlatend oppervlak: +/- 150 cm2) in ramen of op andere plekken voor dat de lucht naar de kachel wordt toegevoerd.
In huizen met geforceerde ventilatie moet de luchttoevoer altijd direct naar de kachel plaatsvinden en mag er ter plekke van de kachel geen onderdruk zijn, omdat rookgassen dan de woonruimte in gezogen kunnen worden.

Schoorsteen (6)
De schoorsteen is de motor van de leemkachel en wij adviseren een minimale lengte van 5 meter vanaf vloerniveau. Wij geven de voorkeur aan dubbelwandige RVS rookkanalen, maar indien een goede gemetselde schoorsteen aanwezig is kan deze ook gebruikt worden. Zorg ervoor dat de schoorsteen een halve meter boven de nok uitsteekt om altijd een goede trek te hebben. Als het nodig is om de schoorsteen binnen het huis te verslepen, bijvoorbeeld als deze niet verticaal vanaf de kachel omhoog door het dak kan, is dat mogelijk mits de versleping niet te ver is, maximaal 1,5 meter. Meestal verzorgen wij ook de plaatsing of aanpassing van de schoorsteen voor onze klanten.

Rocket Leemkachel prijsindicatie

Een standaard Finoven kant en klaar bij u opgebouwd is er vanaf € 9.500, een verwarmde bank vanaf € 800,- en een gemetselde stenen bakoven vanaf € 1.200,- incl. BTW. Daarnaast bieden wij u de mogelijkheid om zelf uw finoven af te bouwen. Wij bouwen de kern, u bouwt zelf de mantel af. Zo kan u behoorlijk besparen op bovenstaande kosten.
Een leemkachel is een investering die zichzelf terugverdient door lagere stookkosten, een hogere waarde van uw huis en jarenlang extra leefplezier. Doorgaans besparen onze klanten tussen de 1000 en 2000 m3 gas per jaar en wordt de investering terugverdient in +/- 10 jaar.


O.a. Greenloans verzorgt voor duurzame energie investeringen, waartoe een Finoven behoort een lening met een lagere rente. Deze is ook nog eens fiscaal aftrekbaar. Wanneer u de gasbesparing afzet tegen de rente en aflossing, betekent dit dat u nagenoeg budgetneutraal kunt uitkomen.

Warmtewisselaar

Finoven Kleuren en afwerkingen

Leemkachel planner

Plan de bouw van uw eigen leemkachel.