Maatwerk
In Denemarken wordt de rocket leemkachel een Flexoven genoemd omdat in het ontwerp en het materiaalgebruik zoveel flexibiliteit zit. Als het gaat over de vormgeving en functionaliteit van een rocket leemkachel dan is het gezegde ‘the sky is the limit’ werkelijk van toepassing. Koken, bakken en verwarmen in een door u gewenste stijl of vorm, het is allemaal mogelijk.
Wilt u ook een maatwerk rocket leemkachel?
Vaak hebben onze klanten zelf een idee hoe hun leemkachel er uit moet komen te zien en sturen ons een schets hiervan, of een foto van een bestaande leemkachel die ze mooi vinden. We kijken of dit technisch mogelijk is, geven eventuele wijzigingen door en geven vervolgens een prijsindicatie of een offerte. Omdat wij persoonlijk contact belangrijk vinden volgt er meestal een bezoek aan huis waarbij we de puntjes op de i zetten en alles inmeten. Nadat u als klant akkoord bent gegaan met de definitieve offerte wordt de bouw van de leemkachel ingepland. De bouw zelf duurt ongeveer 4-5 dagen. Vervolgens zal in 2 losse dagen de kachel worden afgestuct.
Warmtewisselaar
Onze rocket leemkachels lenen zich uitstekend voor het toepassen van een warmtewisselaar voor verwarming en warm tapwater. Wij gebruiken hiervoor 2 types. Oorspronkelijk monteerden we alleen de vlambuis warmtewisselaar, waarin de rookgassen door een stalen bak met buizen worden gevoerd.
Tegenwoordig gebruiken we vaak een koperen buizen warmtewisselaar die wij monteren tussen de kern en de buitenmantel. Dit type heeft een maximale capaciteit van ongeveer 100 m2 vloerverwarming en tapwater voor 2-4 personen. Wij informeren u graag over de mogelijkheden en de kosten.
Finoven Kleuren en afwerkingen
Vuur&Leem werkt samen met Tierrafino als het om finishes gaat. Tierrafino biedt al sinds 1992 leemproducten aan en heeft een groot assortiment van finishes die we onze klanten niet willen onthouden. Wij raden met name de zachte kleuren in de serie Duro en de rustieke T-paint aan.
Ook hebben wij samen met Tierrafino acht speciale afwerkingen ontwikkeld, die ieder iets bijzonders aan uw kachel toevoegen.
Vuur@Leem collectie
Voor kachels die in een modern interieur komen te staan hebben we een kleine, maar zeer fijne, collectie leemfinishes ontwikkeld. Deze kunt u bekijken op de info ochtenden die bij ons plaatsvinden.
Tierrafino Duro palette
Met bijna 90 tinten is de keuze in de serie Duro zeer groot. De Duro finish kan zowel gepleisterd als geverfd worden. Moeilijk om te kiezen? Voor 10 euro kunt u een monster bestellen bij Tierrafino.
Meer weten over Duro?
Tierrafino T-paint
Door de toevoeging van speciaal zand geeft T-paint uw kachel een structuur die aards en decoratief is. T-paint is gemakkelijk te verwerken en in vele tinten verkrijgbaar. Indien gewenst kunt u monsters bestellen bij Tierrafino.
Meer weten over T-paint?
Andere afwerkingen
Zit er niet bij wat u zoekt? Of bent u eigenzinnig en creatief? Dan kunt u bijvoorbeeld zelf een finish maken met de pigmenten en toevoegingen van Tierrafino. Sommige klanten werken de kachel af met aarde uit hun eigen tuin, of nemen een kunstenaar in dienst. Er is van alles mogelijk!
Techniek
Gewoonlijk brandt het vuur in een leemkachel naar boven. In een op het rocket stove principe gebaseerde leemkachel brandt het vuur echter naar achteren weg door een poort. Door een uitvinding van Vuur & Leem, het zogenaamde S-portaal, wordt in de poort op een slimme wijze verse zuurstof toegevoegd aan de rookgassen. Dit zorgt tezamen met de hoge temperaturen, tot 1150 °C, voor een nagenoeg complete verbranding.
Efficiëntie
De efficiëntie van iedere kachel wordt bepaald door de kwaliteit van de verbranding en de temperatuur van de rookgassen die vanuit de kachel naar de schoorsteen gaan. Met de super schone verbranding en de lage uitgangstemperaturen van rond de 100 °C halen onze rocket leemkachels een gemiddeld rendement over een stookbeurt van wel 94,5 %. Hiermee schaart de rocket leemkachel zich tot de absolute top van kachels gestookt met handmatig toegevoerd hout. Fijn om te weten natuurlijk, maar u merkt dit ook in de praktijk: u kunt met veel minder hout meer verwarmen.
Rook en fijnstof
Wij hebben onze rocket leemkachels laten testen door o.a. SGS en een Duits TUV gecertificeerd bedrijf. Hieruit blijkt dat de rookgassen zeer schoon zijn. Als onze kachels eenmaal op bedrijfstemperatuur zijn wordt een uitstoot van koolmonoxide (CO) gemeten van +/- 10 PPM, dit gaat richting de welbekende lage uitstoot van een gas CV-ketel. Het gevolg hiervan is dat er geen rook uit de schoorsteen komt en de rookgassen nagenoeg reukloos zijn. Niet alleen fijn voor u, ook prettig voor uw buren.
Tegenwoordig is er in de media veel discussie over de voor- en nadelen van hout stoken. Met name het vrijkomen van fijnstof is schadelijk voor mens en milieu. Wij hebben onze rocket leemkachel ook hierop laten testen en het blijkt dat we 4 keer onder de strengste (Duitse) normen in Europa zitten qua fijnstof emissie, een heel schone verbranding dus.
Nog even ter informatie: in Nederland mag een houtkachel op dit moment maximaal gemiddeld 10.000 PPM CO uit stoten en zijn er geen normen voor de fijnstof. Dit zal echter in de komende jaren gaan veranderen en er zullen strengere Europese normen gaan gelden.
Pionieren

Ontwikkeling van de rocket leemkachel
De rocket leemkachels zoals wij die nu bouwen vinden hun oorsprong in de VS, waar Ianto Evans met leem, bakstenen en oliedrums de eerste rocket mass heaters bouwde. Voor een paar honderd dollar kon je zelf een efficiënte verwarming bouwen. Ianto schreef hier samen met Leslie Jackson een boekje over: Rocket Mass Heaters . Hiermee verspreidde dit concept zich over de hele wereld.

Rocket Mass Heater wordt Flexoven in Denemarken
Toen Ianto Evans voor een workshop naar Denemarken ging (2001) kwam er een nieuwe ontwikkeling op gang. De oliedrum ging uit het ontwerp en werd vervangen door leem en bakstenen. Met name op Friland, een ecodorp in Denemarken, schoten de RMH’s als paddenstoelen uit de grond. Ze worden er Flexovens genoemd.

Flexoven krijgt vuurkamer
Sjang en zijn gezin verhuisden in 2006 naar Denemarken en kwamen terecht op Friland. In een workshop RMH bouwen leerde hij de grondbeginselen. Met als achtergrond zijn opleiding tot ingenieur zag Sjang veel ruimte voor verbetering qua veiligheid en comfort. Met name het gemakkelijk terugslaan van vuur en rook in de woonruimte en het constant met kleine houtjes voeren van de RMH vanwege de kleine vuurkamer waren aandachtspunten waarop veel winst te behalen was. Bovendien wilde Sjang het vuur kunnen zien branden. En zo bouwde hij in 2007 de eerste Rocket Mass Heater met een vuurkamer. Het hout lag er horizontaal in en er kon genoeg in om in één keer de hele kachel te verwarmen. Het vuur was door een kleine deur te zien, en het hout werd van boven af in de vuurkamer gelegd. In datzelfde jaar bouwde hij ook zo een RMH in combinatie met een water warmtewisselaar, welke via een buffervat van 800 liter een heel huis verwarmd.

Rocket leemkachel en Batch rocket mass heater
In 2009 is Sjang begonnen met het bouwen van wat wij nu rocket leemkachel noemen. De vuurkamer stond niet meer naast de kachel, maar werd er net zoals bij de finoven ingebouwd in de kachel zelf. Hierin maakt Sjang vanaf 2012 dankbaar gebruik van de Batch rocket mass heater technologie zoals deze door diverse mensen in een open source omgeving zijn ontwikkeld. Meer informatie hierover is te vinden op Rocket experimenters corner.

S-portaal
Aan de open source ontwikkeling heeft Sjang vanaf 2014 bijgedragen met een andere wijze van toevoeren van secundaire lucht. Middels een zogenaamd S-portaal wordt voorverwarmde lucht via smalle spleten over de hele zijkanten van de poort aan de vlammen en de rookgassen toegevoerd. Uitgebreide testen hebben laten zien dat dit zorgt voor een zeer schone verbranding, met lage fijn stof-, stikstofoxide- en koolmonoxidewaarden.
Door het S-portaal zijn nieuwe mogelijkheden ontstaan voor de afmetingen van de vuurkamer. Zo ontwikkelt Vuur & Leem een nieuwe versie rocket leemkachels waarin een veel bredere vuurkamer wordt toegepast. De grotere bijpassende deur geeft een mooi zicht op het vuur en past proportioneel beter bij de afmetingen van de rocket leemkachels. Voor meer info zie: technische info S-portaal.
Leemkachel planner

Een leemkachel weegt meestal tussen de 2000 en 4500 kg. De fundering en de vloer moeten dit kunnen dragen.
Hoe centraler de positie van de leemkachel in het huis is, hoe beter.
De grootte van de leemkachel bepaalt de hoeveelheid warmte die afgegeven wordt.
Ventilatie is belangrijk voor het goed en veilig functioneren van de leemkachel.
Ventilatie is belangrijk voor het goed en veilig functioneren van de leemkachel.
De schoorsteen is de motor van de leemkachel en wij adviseren een minimale lengte van 5 meter vanaf vloerniveau.
Fundering (1)
Een finoven of leemkachel weegt meestal tussen de 2000 en 4500 kg. De fundering en de vloer moeten dit kunnen dragen. Als er een betonvloer op zand ligt is dit vaak al sterk genoeg om de kachel te dragen, of is alleen het storten van een gewapende betonplaat op de vloer voldoende. Als er een kruipruimte of een kelder onder de vloer zit, is het opbouwen van een steunmuur in deze ruimte onder de kachel vaak noodzakelijk. Bij een woning waaronder geheid is zal een aannemer of constructeur moeten kijken of het mogelijk is de leemkachel te plaatsen. Bij twijfel is het altijd goed om een lokale aannemer of constructeur om advies te vragen.
Positie (2)
Hoe centraler de positie van de leemkachel in het huis is, hoe beter. Positie 1 heeft daarom in het bijgevoegde voorbeeld van een plattegrond van een huis de voorkeur. De achterkant van de kachel kan dan ook nog de keuken mee helpen verwarmen. Positie 2 en 3 zijn ook prima. Als de kachel hierbij tegen een buitenmuur wordt aangebouwd brengen we isolatie tussen de muur en de leemkachel aan om warmteverliezen te beperken, hierbij moet rekening gehouden worden met een extra diepte van ongeveer 5 cm.
Grootte (3)
De grootte van de leemkachel bepaalt de hoeveelheid warmte die afgegeven wordt. De muren van een leemkachel worden niet zo heet, tot maximaal 60-70 graden Celsius, en geven een zachte stralingswarmte af van ongeveer 400-500 Watt per m2. Om voldoende warmte te geven heeft een leemkachel minimale afmetingen nodig van 60-90 cm diepte, 90-120 cm breedte en een hoogte vanaf 160 cm. De meeste leemkachels die we bouwen hebben een stralend oppervlakte tussen de 6-8 m2.
Ventilatie (4+5)
Ventilatie is belangrijk voor het goed en veilig functioneren van de leemkachel. Een leemkachel heeft lucht nodig voor de verbranding. De lucht kan uit de ruimte gehaald worden waarin de kachel staat of via buizen (diameter 16-20 cm) onder de grond direct naar de kachel geleid worden. Bij nieuwbouw wordt steeds vaker gekozen voor directe lucht van buiten, in bestaande bouw is dit meestal niet mogelijk en zorgen onze klanten er middels ventilatieroosters (luchtdoorlatend oppervlak: +/- 150 cm2) in ramen of op andere plekken voor dat de lucht naar de kachel wordt toegevoerd.
In huizen met geforceerde ventilatie moet de luchttoevoer altijd direct naar de kachel plaatsvinden en mag er ter plekke van de kachel geen onderdruk zijn, omdat rookgassen dan de woonruimte in gezogen kunnen worden.
Schoorsteen (6)
De schoorsteen is de motor van de leemkachel en wij adviseren een minimale lengte van 5 meter vanaf vloerniveau. Wij geven de voorkeur aan dubbelwandige RVS rookkanalen, maar indien een goede gemetselde schoorsteen aanwezig is kan deze ook gebruikt worden. Zorg ervoor dat de schoorsteen een halve meter boven de nok uitsteekt om altijd een goede trek te hebben. Als het nodig is om de schoorsteen binnen het huis te verslepen, bijvoorbeeld als deze niet verticaal vanaf de kachel omhoog door het dak kan, is dat mogelijk mits de versleping niet te ver is, maximaal 1,5 meter. Meestal verzorgen wij ook de plaatsing of aanpassing van de schoorsteen voor onze klanten.
Rocket Leemkachel prijsindicatie
Een standaard Finoven kant en klaar bij u opgebouwd is er vanaf € 9.500, een verwarmde bank vanaf € 800,- en een gemetselde stenen bakoven vanaf € 1.200,- incl. BTW. Daarnaast bieden wij u de mogelijkheid om zelf uw finoven af te bouwen. Wij bouwen de kern, u bouwt zelf de mantel af. Zo kan u behoorlijk besparen op bovenstaande kosten.
Een leemkachel is een investering die zichzelf terugverdient door lagere stookkosten, een hogere waarde van uw huis en jarenlang extra leefplezier. Doorgaans besparen onze klanten tussen de 1000 en 2000 m3 gas per jaar en wordt de investering terugverdient in +/- 10 jaar.
Financiëring met een lening
O.a. Greenloans verzorgt voor duurzame energie investeringen, waartoe een Finoven behoort een lening met een lagere rente. Deze is ook nog eens fiscaal aftrekbaar. Wanneer u de gasbesparing afzet tegen de rente en aflossing, betekent dit dat u nagenoeg budgetneutraal kunt uitkomen.
Inloggen klanten
Contact
caroline@vuurenleem.nl
Bezoekadres:
Vuur & Leem Tuinstraat 6
7011JR Gaanderen
Telefonisch contact:
Sjang van Daal 06-50478235
Volg ons op
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies.
OKLearn moreCookie en privacy instellingen
We kunnen vragen om cookies op uw apparaat te plaatsen. We gebruiken cookies om ons te laten weten wanneer u onze websites bezoekt, hoe u met ons omgaat, om uw gebruikerservaring te verrijken en om uw relatie met onze website aan te passen.
Klik op de verschillende rubrieken voor meer informatie. U kunt ook enkele van uw voorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze websites en de services die we kunnen bieden.
Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om u diensten aan te bieden die beschikbaar zijn via onze website en om sommige functies ervan te gebruiken.
Omdat deze cookies strikt noodzakelijk zijn om de website te leveren, heeft het weigeren ervan invloed op het functioneren van onze site. U kunt cookies altijd blokkeren of verwijderen door uw browserinstellingen te wijzigen en alle cookies op deze website geforceerd te blokkeren. Maar dit zal u altijd vragen om cookies te accepteren/weigeren wanneer u onze site opnieuw bezoekt.
We respecteren volledig als u cookies wilt weigeren, maar om te voorkomen dat we u telkens opnieuw vragen vriendelijk toe te staan om een cookie daarvoor op te slaan. U bent altijd vrij om u af te melden of voor andere cookies om een betere ervaring te krijgen. Als u cookies weigert, zullen we alle ingestelde cookies in ons domein verwijderen.
We bieden u een lijst met opgeslagen cookies op uw computer in ons domein, zodat u kunt controleren wat we hebben opgeslagen. Om veiligheidsredenen kunnen we geen cookies van andere domeinen tonen of wijzigen. U kunt deze controleren in de beveiligingsinstellingen van uw browser.
Deze cookies verzamelen informatie die in geaggregeerde vorm wordt gebruikt om ons te helpen begrijpen hoe onze website wordt gebruikt of hoe effectief onze marketingcampagnes zijn, of om ons te helpen onze website en applicatie voor u aan te passen om uw ervaring te verbeteren.
Als u niet wilt dat wij uw bezoek aan onze site volgen, kunt u dit in uw browser hier uitschakelen:
We gebruiken ook verschillende externe services zoals Google Webfonts, Google Maps en externe videoproviders. Aangezien deze providers persoonlijke gegevens zoals uw IP-adres kunnen verzamelen, kunt u ze hier blokkeren. Houd er rekening mee dat dit de functionaliteit en het uiterlijk van onze site aanzienlijk kan verminderen. Wijzigingen zijn pas effectief zodra u de pagina herlaadt
Google Webfont Instellingen:
Google Maps Instellingen:
Google reCaptcha instellingen:
Vimeo en Youtube video's insluiten:
De volgende cookies zijn ook nodig - U kunt kiezen of u ze wilt toestaan: